SLOVENSKO ORGELSKO DRUŠTVO

domov | kontakt       english | deutsch

SOD

kdo smo

Orgle spremljajo evropsko kulturo že več kot tisočletje in se ponašajo z izjemno obsežnim zapisanim repertoarjem, ki obsega čez sedem stoletij. S tem so orgle eden izmed bistvenih razpoznavnih znakov evropske civilizacije, ki med vsemi še dandanes uporabljanimi glasbili posega najdlje v daljna pretekla stoletja ter odkriva neštete obraze evropske kulture. Na ozemlju današnje Slovenije je preko tisoč orgel iz petih različnih stoletij. Nahajajo se v sakralnih in tudi posvetnih prostorih kot so dvorane ter pedagoške institucije. Ohranjeni inštrumenti iz preteklih stoletij kažejo Slovenijo kot pomembno evropsko stičišče germanskih, romanskih in slovanskih vplivov, ki v zadnjem času zbuja naraščajoče zanimanje mednarodne strokovne javnosti. Torej so orgle izjemno dragocen kulturni zaklad Slovenije, katerega moramo ohranjati in tankočutno negovati.

SLOVENSKO ORGELSKO DRUŠTVO je ustanovila skupina mlajših, na različnih področjih organistike ter organologije strokovno izobraženih organistov, pedagogov in izdelovalcev orgel. Člani društva želimo pomagati pri celostnem reševanju vprašanj, ki nam jih nalaga ta kulturna dediščina. Pri tem poudarjamo svoje neposredno in tesno sodelovanje z vodilnimi evropskimi strokovnjaki ter ustanovami, katerih znanje, izjemne strokovne izkušnje ter merila želimo posredovati slovenskemu prostoru. To naj v slovenske razmere vnese strokovno jasnost in nedvoumnost. V času, ko v Sloveniji orglam zopet namenjamo več pozornosti, je posebej pomembno, da ne ponavljamo napak, ki so jih pred desetletji storili drugod, ampak ovrednotimo njihove izkušnje.

Seveda je temelj vseh dejavnosti lahko le temeljita strokovna izobrazba, zato Slovensko orgelsko društvo namenja pozornost vprašanjem orgelske pedagogike in izobraževanja ter vsem ostalim dejavnikom, ki zmorejo Slovenijo vpeti v evropsko dogajanje in ga z njim primerjati, pa naj gre za orgelska tekmovanja, sodobno orgelsko ustvarjalnost ali koncerte ter predavanja renomiranih mojstrov. Slovensko orgelsko društvo v svoje vrste vabi prav vse strokovnjake in ljubitelje kraljice glasbil, ki želijo podpreti naša prizadevanja.

info@orgelsko-drustvo.si

Slovensko orgelsko društvo