Orglekids

Orglekids Slovenija je novost na področju orgelske umetnosti v Sloveniji in po vzoru drugih evropskih držav  predstavlja sestavljive orgle (angl. do-organ) iz 131 večinoma lesenih delov, ki jih otroci in starejši navdušenci sami sestavijo v delujoč glasbeni inštrument.
Preko igrivega ročnega dela posameznik vzpostavi globlje razumevanje delovanja orgel, kompleksnega glasbila, ki evropsko kulturo spremlja že od antike in se zasluženo imenuje kraljica glasbil. Prve sestavljive orgle so leta 2013 naredili na Nizozemskem in projekt poimenovali Orgelkids, sedaj pa je po svetu že več kot 120 takšnih glasbil v osemnajstih različnih državah.
 
 
Pobudnik skupine Orglekids Slovenija, organist Tomaž Sevšek Šramel, je za zahtevno nalogo izdelave sestavljivih orgel nagovoril Braneta Koširja, dolgoletnega direktorja Orglarske delavnice Maribor in samostojnega orglarja iz Sodražice, ki se posveča obnovi zgodovinskih orgel in izdelavi manjših orgelskih portativov in pozitivov. Košir je po načrtih nizozemskega orglarskega mojstra Wima Janssena natančno izdelal pet sestavljivih orgel po najvišjih obrtnih standardih za izdelovanje glasbil.
 
Dolgoročno si sodelavci skupine Orglekids Slovenija želijo, da bi se s sestavljivimi orglami srečal vsak slovenski devetletnik. Zavedajo se namreč, da se z manjšanjem zanimanja za obiskovanje cerkvenih obredov krčijo tudi priložnosti, da otroci stopijo v konkreten (angl. hands-on) stik z orglami. Prepričani smo, da bodo sestavljive orgle otrokom ponudile čudovito priložnost, da namesto v virtualnem svetu aplikacij na pametnih telefonih in tablicah v živo preko dotika spoznajo to tisočletno glasbilo.
 
 
Skupina Orglekids Slovenija deluje pod okriljem Slovenskega orgelskega društva, ki se že dvajset let posveča uveljavljanju orgel kot vrhunskega umetniškega glasbila. Priredilo je mnogo navdihujočih orgelskih koncertov in mojstrskih tečajev za mlade orglavce z vrhunskimi gostujočimi umetniki.
 
Sodelavci skupine Orglekids Slovenija:
Tomaž Sevšek Šramel, pobudnik in voditelj delavnic
Brane Košir, orglar izdelovalec in voditelj delavnic
Tjaša Drovenik Adamec, koordinatorica in voditeljica delavnic
Barbara De Costa, voditeljica delavnic
Neža Ulaga, voditeljica delavnic
Luka Posavec, sodelavec za promocijo

Kontakt: orglekids.si@gmail.com
+38640598303 (Tjaša Drovenik Adamec)
 
Vabljeni tudi k ogledu naše Facebook-strani!
Orglekids – Facebook
 
Maribor, 16.11.2022Piran2Maribor, 16.11.2022