Orgelska pot v Zagreb – 10. 5. 2019

V petek, 10. 5. 2019, smo se odpravili že na tradicionalno orgelsko pot Slovenskega orgelskega društva. Tokrat smo se potepali po prestolnici sosednje Hrvaške.

Takoj, ko smo prispeli v Zagreb, so nas prijazno sprejeli na Akademiji za glasbo, kjer smo si najprej ogledali notranjost nove zgradbe, nato pa nam je tamkajšnja profesorica orgel, ga. Ljerka Očić, skupaj z njenimi študenti predstavila orgelske instrumente, med temi nove Riegerjeve orgle, ki so jih postavili lani v dvorani Blagoja Berse – največji koncertni dvorani na akademiji. Poleg le-teh so nam študentje zaigrali na orgelski pozitiv Heferer (2017) in Eisenbarthove orgle (2016), kjer se v večini tudi izvaja pouk orgel na akademiji.

Po krajšem sprehodu in okrepčilu v centru mesta je sledil obisk zagrebške stolnice, ki fascinira s samim izgledom, prav tako pa so vizualno in zvokovno fascinantne štirimanualne Walckerjeve orgle v njeni notranjosti, katere nam je predstavil organist prof. Pavao Mašić.

Po ogledu stolnice smo se s profesorjem Mašićem sprehodili do Cerkve sv. Marka, v kateri je sam stalni organist. Cerkev velja za eno izmed najstarejših objektov v Zagrebu ter se ponaša s trimanualnimi orglami, ki jih je leta 2011 zgradil izdelovalec Eisenbarth.

Kot zadnje nam je prof. Mašić predstavil še dvomanualne orgle Cerkve sv. Katarine Aleksandrijske, ki je v neposredni bližini Cerkve. Sv. Marka. Instrument je prvotno zgradil slovenski izdelovalec Peter Rumpl, lani pa ga je restavriralo slovensko Orglarstvo Škrabl.

Sončen orgelsko obarvan dan smo zaključili s skupinskim »selfie-jem«, sprehodom skozi živahen center mesta in dobrim sladoledom, ob katerem so se že začele rojevati ideje za naslednjo orgelsko pot.

Tjaša Drovenik

Vabljeni tudi k ogledu slik v galeriji:
https://orgelsko-drustvo.si/galerija/nggallery/slovensko-orgelsko-drustvo/Orgelska-pot-v-Zagreb,-10.-5.-2019/