Orgelska šola s profesorjem Lorenzem Ghielmijem (Italija)

Velenje, 15.–17. 2. 2018

V organizaciji Slovenskega orgelskega društva in Glasbene šole Velenje se je v orgelski dvorani Glasbene šole Velenje zvrstila že 16. orgelska šola.

Letos smo v goste povabili italijanskega profesorja Lorenza Ghielmija, mojstra baročne glasbe in, kot smo lahko opazili, tudi širokih dramatičnih sposobnosti. Na četrtkovem koncertu, ki nam ga je pripravil, smo bili navdušeni nad njegovo tehnično dovršenostjo in naravno spevnimi muzikalnimi linijami, ki pobožajo tako laično kot poznavalsko uho.
Devetim aktivnim udeležencem seminarja je skušal z doživeto razlago približati sproščeno, prepričljivo igro in poigravanje z okraski ter med drugim vseskozi delil svoje široko znanje o izvoru igranih del, najrazličnejših možnostih izvajanja, seveda niso manjkale niti zanimive pripovedi o skladateljih. Zares se je izkazal kot izvrsten koncertant in predavatelj. Večina udeležencev orgelske šole bo nastopila na tekmovanju TEMSIG in zagotovo je tudi ta izkušnja ogromno pripomogla k izboljšanju izvedb in navdihu za nadaljevanje s trudom in ustvarjanjem, predvsem pa se bomo vsi skupaj skušali držati načela, ki smo ga lahko na seminarju slišali kar nekajkrat: ko so znana vsa pravila, ko pregledamo vsa zgodovinska načela …, je na koncu koncev pomembno le, da skladba zveni lepo in ob igranju uživamo.

Hvaležni za vse pridobljeno znanje in doživetja se že veselimo prihodnje orgelske šole, profesorja Lorenza Ghielmija pa gotovo še povabimo medse.

»Edina stvar, ki šteje, je motivirati mlade in jim vzbuditi upanje in srečo.« 
Lorenzo Ghielmi po zaključku 16. mednarodne orgelske šole v Velenju

 

Preberite tudi članek, objavljen v Cerkvenem glasbeniku januarja 2018