Orgelski kino, 18.10.2023, Slovenska filharmonija

Spoštovani!

V Slovenskem orgelskem društvu se že leta trudimo za promocijo orgel med mladimi in starejšimi, pri čemer vedno iščemo tudi sodobne pristope nagovarjanja. V svetu je zadnja leta zelo popularen trend tako imenovani “orgelski kino”, kjer se ob predvajanju nemega filma v živo izvaja natančno prilagojena orgelska improvizacija. Letos smo se povezali s Slovensko filharmonijo in Slovensko kinoteko, s katerima bomo že tretjič zapored orgelski kino izvedli tudi v Ljubljani.

V sredo, 18. oktobra 2023, vas ob 19.30 lepo vabimo v Slovensko filharmonijo, kjer bo vrhunski francoski orglavec Baptiste-Florian Marle-Ouvrard izvedel orgelsko spremljavo k legendarni filmski komediji General (The General) iz leta 1927 (režija: Buster Keaton in Clyde Bruckman).

Komedija se vrti okrog Johnnyja Graya, strojevodje lokomotive »General«, ki ga v času ameriške državljanske vojne konfederacijska armada noče vpoklicati v svoje vrste, saj se jim zdi koristnejši v vlogi voznika lokomotive. Njegovo dekle Annabelle Lee sklepa, da se izogiba naboru, ker je strahopetec, in vztraja, da ga noče videti, dokler ne bo oblekel uniforme. A splet naključij Johnnyju omogoči, da izkaže izjemen pogum, ko mora rešiti svojo lokomotivo in dekle, ki ju ugrabijo vohuni sovražnikove vojske. Tako smo priča neverjetnemu pregonu, v katerem Keaton s pomočjo vrste prevoznih sredstev in naprav lovi svoji »dve ljubezni«.

Vstopnice za dogodek so na voljo na blagajni Slovenske filharmonije po redni ceni 16 €, cena s popustom za otroke, dijake, študente, upokojence, skupine in člane Slovenskega orgelskega društva pa znaša 11 €. Še posebej vas želimo vzpodbuditi, da na dogodek povabite tudi vse ostale navdušence nad orglami, saj imamo iz preteklih let izkušnjo, da orgelski kino navduši resnično vsakogar!

Lepo vabljeni, da se srečamo na tem enkratnem dogodku.

Andreja Golež Gruden,
predsednica Slovenskega orgelskega društva